15 mai este cea mai importantă zi din an pentru ATERIMA MED. Este deja tradiția noastră - în această zi sărbătorim pentru a șasea oară Ziua Îngrijitorilor de Persoane Vârstnice. Dragi îngrijitori, aceasta este sărbătoarea voastră. Vă mulțumim! Vă mulțumim că existați și că creați un viitor mai bun. Vă mulțumim că aveți grijă de persoanele în vârstă în fiecare zi.
În fiecare zi auzim povești reale de la voi - cele amuzante, emoționante și captivante. La ATERIMA MED, poveștilor frumoase le place să se repete. Când saluți și îngrijești un senior în prima zi de muncă, când îți deschizi inima față de o altă persoană care îți este complet străină - schimbi lumea în bine.
Profesia de îngrijitor de persoane vârstnice este una dintre cele mai solicitante și necesare profesii într-o societate care îmbătrânește. Necesită empatie, înțelegere, deschidere, perseverență și, mai presus de toate, cunoaștere. În fiecare zi, îngrijitorii care se ocupă de persoanele în vârstă fac tot ce pot - iar noi îi sprijinim. Putem spune cu încredere că, împreună, suntem puternici în a îngriji, dar voi sunt eroii noștri!
Nu cu mult timp în urmă, am avut ocazia să ascultăm povestea interesantă a doamnei Iwona din Tarnów, care - atenție! - a renunțat la slujba ei de la bancă pentru a deveni îngrijitoare. Întotdeauna m-am înțeles mai bine cu persoanele în vârstă. Ele au mai multe de spus, spune doamna Iwona. Imediat după interviu ne-am pus o întrebare - cine trebuie să fii ca să lași totul, să renunți la un loc de muncă confortabil, la un loc cunoscut și la o autoritate câștigată? Răspunsul a fost simplu - trebuie să fii o persoană bună și să vrei să faci bine. Doamna Iwona lucrează ca îngrijitoare de numai un an. Dar asta nu schimbă cu nimic faptul că se descurcă foarte bine. Ea este dovada vie a faptului că profesia de îngrijitor nu este doar o modalitate de a câștiga bani.
Nu aș fi putut să fac altfel - sunt cuvintele pe care doamna Iwona le-a repetat de multe ori în timp ce ne spunea povestea ei. Citește-o!
Când am deschis pentru prima dată ușa casei doamnei de care urma să am grijă, am văzut o femeie în vârstă, mică și fină. Jutta, așa cum o chema pe doamna, în vârsta de 93 de ani, locuia singură. Uneori o vizitau cele două nepoate ale sale. Când am ajuns, Jutta nu se simțea bine. Tușea foarte mult. Nepoata m-a asigurat că este vorba de astm. Cu toate acestea, a dus-o pe Jutta la Tagespflege - acolo au confirmat că totul era în regulă. Din motive de siguranță, a fost vaccinată împotriva gripei. Din păcate starea ei s-a înrăutățit. Se prăbușea din ce în ce mai mult, devenea tot mai slabă în fiecare clipă. Când am plecat cu muncă, pandemia făcea ravagii peste tot. Nu mi-a fost teamă. Am fost vaccinată și, mai presus de toate, am respectat regulile de igienă. M-am gândit că poate Jutta a luat virusul. Am rugat-o pe nepoata ei să cumpere un test rapid. Ne-am testat cu toate - Jutta, eu și nepoatele ei. Rezultatul a fost pozitiv. Pentru a fi sigure, am decis să facem încă un test la spital. S-a dovedit ca toate avem covid.
Jutta dispărea în fața ochilor noștri. În fiecare zi starea ei se înrăutățea. Doctorul - spre groaza mea! - nu în dădea nici o șansă și ne-a informat că Jutta va pleca în cel mult două zile. Ce? Nu am putut accepta acest lucru. Nu se poate face nimic? Trebuie pur și simplu să renunț? Niciodată!
Am pus mâna pe telefon și am sunat-o pe doamna Iwona Przybyło, o asistentă de la ATERIMA MED. După o conversație lungă, am primit multe sfaturi utile. Cuvintele ei îmi tot răsunau în minte: dacă nu există leac, există doar îngrijire. Și am avut grijă de ea. Am făcut tot ce am putut și am urmat instrucțiunile asistentelor. Din cauza bolii, Jutta a slăbit foarte mult. Dintr-o doamnă vârstnică de patruzeci de kilograme au rămas doar pielea și oasele. Ochii i se scufundau - doctorul a spus că este o stare premergătoare morții. Doamna Iwonka m-a sfătuit să aplic niște benzi care să facă pleoapele să se ridice puțin. Asta am și făcut. Am avut grijă de ea. Asistentele mă sunau mereu să mă întrebe cum îmi merge și îmi dădeau noi sfaturi. Mi-au spus ce să fac ca să o fac să mănânce, cum să introduc bulion. Și am făcut-o. Am încălzit tot ce am pregătit și am schimbat consistența mâncării pentru a o face mai moale și, prin urmare, mai ușoară de înghițit. Am încălzit chiar și murături! Și a funcționat. Stomacul a început să lucreze. Încetul cu încetul, zi de zi, am salvat-o pe Jutta. Fetele din companie m-au încurajat, m-au susținut. Am simțit că nu sunt singură.
Pe capul doamnei au început să apară peteșii și am simțit că boala învinge. Eram în criză. Am tratat peteșiile cu un ser calmant pe care îl luasem cu mine. După un timp, peteșiile au dispărut și m-am gândit că nu sunt o persoană rea dacă Dumnezeu îmi arată că este în această lume. Ne stabilim limite în mintea noastră, dar nu trebuie să fie așa. Nu noi, aici pe pământ, putem decide. Nu este doctorul, nu sunt eu, ci El este cel care conduce acolo de sus. Și când am realizat acest lucru, mi-au revenit energia, puterea și credința că totul va fi bine. M-am gândit - ne luptăm. Trebuie să fie mai bine. Atitudinea mea s-a schimbat.
Eu și nepoata doamnei l-am forțat pe doctor să facă o perfuzie. Nu a putut să curgă toată. Când medicul a văzut că sângele se retrage, a refuzat să pună perfuzia la loc. Cu toate acestea, nu am renunțat, iar Jutta a început încet să prindă culoare, deși încă nu avea putere. Nici măcar nu a simțit când și-a făcut nevoile pe ea. Îi era rușine. I-am pus un scutec - se simțea umilită când trebuia să-și facă nevoile în acest fel. Aceasta nu era genul de bătrânețe pe care și-o dorise. În același timp, s-a simțit recunoscătoare că am avut grijă de ea, că i-am fost mereu alături când a avut nevoie de mine.
Jutta a vrut să mă țină de mână. Atunci s-a simțit mai calmă. Uneori îmi atingea obrazul și îmi spunea "cât de bună ești" - aceste cuvinte mă înălțau. Nu puteam să o părăsesc. Am văzut că voia să trăiască și că lupta pentru ea însăși. În sfârșit, a apărut o îmbunătățire! Când s-a însănătoșit, am vorbit despre diverse lucruri și am jucat jocuri de masă. Îmi place să vorbesc cu oamenii de vârstă. Întotdeauna m-am înțeles mai bine cu persoanele în vârstă. Ele au mai multe de spus. Dacă aș putea da timpul înapoi, dacă aș fi știut că voi veni și voi avea o astfel de situație, n-aș fi schimbat nimic. Știu că am făcut bine că am rămas. Și mă simt bine cu aceasta decizie. Mă uit adesea la fotografiile cu Jutta înainte și după boală. Și sunt mândră de mine. Știu ca nu aș fi putut face altfel.
Această poveste ne dă putere și ne face să credem că ceea ce facem are sens. Împreună avem un impact real asupra vieții oamenilor. În fiecare zi, îngrijitorii ajută persoanele în vârstă, iar ATERIMA MED îi ajută s-o facă. Împreună suntem mai puternici - și acesta este cel mai important lucru.
Apreciind ceea ce faceți în fiecare zi, vă invităm la conferința online PROFESIONIȘTI ÎN ÎNGRIJIRE: ÎNGRIJITORUL DE PERSOANE VÂRSTNICE - O PROFESIE PLINĂ DE OPORTUNITĂȚI!
Întâlnirea online va avea loc pe 25 mai, la ora 20:00. Vom discuta cele mai importante aspecte legate de îngrijirea zilnică a persoanei în vârstă, vom vorbi despre cum să avem grijă nu numai de persoana respectivă, ci și de noi înșine. De asemenea, nu uităm persoanele care se gândesc la o schimbare în viața lor și doresc să aibă grijă de persoanele vârstnice.
Am pregătit trei blocuri tematice:
1. Știi – îngrijești mai bine
2. Când ai grijă de tine - ești mai fericit
3. Puterea e în mâinile tale – îndrăznește să-ți schimbi viața
Fața conferinței noastre online și un expert în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice este doamna Iwona Przybyło cu masterat în asistență medicală și mulți ani de experiență, șefa echipei de asistență medicală de la ATERIMA MED.
Participarea la eveniment este gratuită, dar locurile sunt limitate. Dacă dorești să participi în conferința online PROFESIONIȘTI ÎN ÎNGRIJIRE: ÎNGRIJITORUL DE PERSOANE VÂRSTNICE - O PROFESIE PLINĂ DE OPORTUNITĂȚI, înscrie-te acum!
Te așteptăm!